Tortakészítés az alapoktól – 1. rész: Az eszközök

Már régóta felmerült bennem, hogy írhatnék pár bejegyzést a tortakészítésről kezdőknek, mert biztosan sokan vannak olyanok, akik belevágnának, csak még hezitálnak, mert nem tudják, hogy hogyan is kezdjenek neki vagy éppen túl bonyolultnak tartják ezt az egészet. Pár hete megkeresett egy nagyon aranyos lány, hogy szeretne megtanulni tortákat sütni, és ehhez tőlem kért segítséget, hogy milyen eszközöket szerezzen be a kezdetekhez. Ez a megkeresés csak még jobban megerősített abban, hogy ideje belevágnom ennek a “bejegyzés-sorozatnak” a megírásába. Ebben az első részben az eszközökről fogok írni, hogy miket érdemes beszerezni, ha bele szeretnétek vágni a tortasütésbe!

img_5217

Azt az elején szeretném leszögezni, hogy én nem iskolában tanultam a tortakészítést, hanem sokat gyakorlok és ezáltal magamtól tapasztalok ki a dolgokat, illetve videókból lesek el egy-két technikát, tehát ezek nem kőbe vésett dolgok, de a legjobb tudásom szerint fogok nektek segíteni.

Alapvető eszközök (amik nem csak a tortakészítésnél, de a sütésnél is elengedhetetlenek):
– Konyhai mérleg, mérőpohár, keverőtál, kézi habverő, szita, szilikonspatula, sütőpapír, reszelő.

Tortakészítéshez mindenképpen szükséges eszközök:
– Először is szükségetek lesz egy tortaformára. Sőt nem is egyre, az a legjobb ha ugyanabból a fajtából legalább kettőt vesztek egyszerre, hiszen (több rétegű torta esetén) ez jóval megkönnyíti majd a dolgotokat sütés közben. Én a leggyakrabban 16/18 cm-es kapcsos tortaformákat használok. De érdemes beszerezni 22 és 26 cm-es formákat is. (A Lidl-ben szoktak lenni akciók, amikor lehet kapni tortaformákat is nagyon jó áron, jó minőségűeket, de a Tescoban és a Müllerben például állandóan vannak a készleten, előbbiben olcsóbb fajták, utóbbiban jobb minőségűek és drágábbak.)
– Darálógép (én ezzel szoktam a diót, mandulát, pisztáciát és az oreót is darálni).
– Tortafűrész – hogy vízszintesen egyenesen el tudd vágni a piskótáidat!
– Kenőkés – krémek elsimításához
– Habzsák + csövek – Habzsákból van eldobható és mosható is (a mosható hátránya hogy nehéz tisztítani). Csövekből, szerintem az elején az alap sima csöves és a csillag formájú tökéletesen megteszi, érdemes belőle többféle méretet is beszerezni.
– Adagoló tubus –  Dekorálásnál hasznos, ha ebbe töltitek a csokit/karamellt, mert például ha csak a torta szélére szeretnétek csurgatni, akkor ezzel könnyedén tudjátok szabályozni.
– Állítható tortakarika – Mousse-ok készítésénél jó ha van ilyenetek, mert könnyedén az alap piskóta méretéhez tudjátok igazítani és már tölthetitek is bele a krémet.
Ha komolyan tervezitek a sütést, akkor megéri beruházni egy konyhai robotgépre is. Ez bizony nem olcsó mulatság, de nagyon megkönnyíti a dolgotokat! Én Kenwoodot használok, azt nagyon ajánlom! Teljesítménye a Kitchen Aid-ére hasonlít, ám az ára jóval elérhetőbb.

Hasznos, de nem nélkülözhetetlen eszközök:
– Botmixer (én sokszor gyümölcsöket pürésítek vele)
– Ecset (díszítésnél például por alapú festékek felviteléhez)
– Szakácsfáklya (pl. tojáshab égetéséhez)
– Forgatható tortaállvány (nekem még nincs ilyenem, szóval nem nélkülözhetetlen, de azért ez is megkönnyíti a torta összeállítását, dekorálását.)
– Könnyebb (és szebb is) egy szép (például arany vagy ezüst) tortaalátéten hordozni,mozgatni a tortákat. Én az Ázsia boltban szoktam beszerezni őket, ott dobozokat is találtok hozzá, rengeteg méret van.
– És ha már tényleg rendszeresen le szeretnétek nyűgözni a családotokat / barátaitokat a gyönyörű tortáitokkal, akkor érdemes lesz beszerezni egy gyönyörű tortatálat is, hiszen ezzel lesz igazán “méltóságteljes” a remekműveitek szervírozása.

fullsizerender6

Remélem sikerült hasznos tippekkel ellátnom Benneteket! A “Tortakészítés kezdőknek” c. bejegyzés-sorozatom következő részében egy-két ügyes technikáról fogok nektek írni. Ha tetszenek a bejegyzéseim, és nem szeretnétek lemaradni a többiről sem, akkor kövessetek a Facebbokon és az Instagramon is, ahol rendszeresen frissítek!

Fotó: Generál Kristóf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.